Please reload

nedavne objave

Kaj imajo skupnega slovenske poplave in Brad Pitt?

07.10.2014

1/4
Please reload

objave s poudarkom

Arhišektura - slovenska inovacija

22.07.2014

Kako spraviti vašo nepremičnino v kondicijo?
Kako z minimalnimi sredstvi do srečne, zdrave in funkcionalne hiše?
Kako dolgoročno zmanjšati davek na nepremičnino?

 

V Slovenji  je okoli 400 000 individualnih objektov za katere lahko trdimo, da so v slabi funkcionalni in likovni kondiciji, predrage za vzdrževanje in ne dosegajo meril trajnostnih vrednot.

Arhišektura je način, kako izoblikovati intelektualno - umetniško kulturo bivanja v strukturi, ki jo lastnik že poseduje, zaenkrat pa ne zagotavlja sodobne funkcionalnosti, udobnosti in lepote. Arhišektura zagotovi to brez velikega denarnega vložka.


Odgovor je – projekt Hiša 4002 – reciklirana hiša
Toda kako to narediti?

Dejstva
Obstoječo hišo so investitorji v tretji gradbeni fazi podedovali. Brez strokovne pomoči so jo s svojimi idejami in po lastnih močeh že 15 let postopoma dograjejevali. Po vsakem posegu so bili le še bolj nesrečni in nezadovoljni. Velika je bila okrog 300 m2, zgrajena v treh etažah: malce poglobljena klet, meter nad vrtom je pritličje ter mansarda, ki je nikoli niso dokončali.

Investitorji kontaktirajo naš arhitekturni studio, studio db_tehnoservis, d.o.o.
Ker so ubupani, naveličani vseh motenj, ki jim jih hiša dnevno povzroča, so jo pripravljeni tudi prodati in na na novi lokaciji graditi novo sodobno, lepo in srečno hišo.

V studio db naredimo predinvesticijsko študijo, kaj se investitorju splača, glede na denarne zmožnosti, želje po časovnih rokih. Prodaja obstoječe hiše zahteva velik napor, nakup nove parcele prav tako, ker jo je potrebno komunalno urediti.  Trajnostno in ekološko se v studiu db zavzemamo za čimvečjo možno ohranitev naravne krajine.
Predlagamo, da je glede na vse, smiselna odločitev ta, da se prenovi obstoječo hišo, vendar mora biti ta prenova radikalna in kompletna. Za investitorje je predlagana strategija prenove v začetku šokantna.

Investitorju predlagamo tri velike reorganizacije.
Prvič, nemudno odstranitev celotne mansarde, torej odstranitev cca 100 m2 popolnoma odvečnih in nefunkcionalnih prostorov, ki vzbujajo le skrbi in lažno upanje, da se bo to nekoč potrebovalo.
Drugič, popolno redefinicijo malce poglobljene kleti v nizko vrtno pritličje, torej v dnevno bivanje povezano z vrtom, velikosti cca 100 m2.
Tretjič, popolna reorganizacija dvignjenega pritličja (za katerega smo globoko prepričani, da je največja ovira večine individualnih objektov v Sloveniji ter posledično nesrečnih ljudi, saj ne morejo kvalitetno komunicirati z mikronaravo, ki hiši pripada) v spalne prostore za tri člansko družino v velikosti cca 100m2.

Sprejmejo jih in prenova poteka po naslednjem postopku studia db

Postopek –  9. točk do zmage  – v besedah
ali kako prenoviti zastarelo in okostenelo grajeno strukturo v sodobno dinamično arhitekturno telo za tretje tisočletje

1.    Želje investitorja so integralni del oblikovanja prenovljenega volumna. Uporabljen sistem prenove naj generira nova videnja okolja primerna pripadajoči mikrolokaciji in naravi. Individualnost naj se definira in poudarja skozi postavitev in ureditev posameznih elementov, ki so prilagojeni željam naročnika.

2.    Prvi temeljni koncept oblikovanja prenove naj bo sistem udobnih in racionalnih volumnov. To je sistem prostorja, ki pomeni sodobnost uporabljenega materiala, neoporečno organizacijo in drzno oblikovanje.

3.    Drugi temeljni princip sistema prenove naj bo fleksibilno oblikovana zasnova, ki omogoča maksimalno manipulacijo ter s tem modernost bivanja. Posebna pozornost naj bo posvečena integriranju svetlobnih površin ter svetilnih objektov v obstoječi volumen.

4.    Fleksibilno zasnovo naj omogoča ter definira izbor materialov in konstrukcije, s katerimi oblikujemo prenovljeni volumen, naj bo to hiša, stanovanje ali kaj drugega. Material je tisti osnovni gradnik v strukturi vsake zgradbe, ki tvori zakonitosti oblikovanja ali preprosto rečeno lastnosti materiala vplivajo na obliko.
Drugačna uporaba materialov naj zagotavlja prefinjen izgled in odraža utrip življenja sodobnega človeka.

5.    Osnovni novi gradniki so lahko jeklo, beton, kamen, les ter steklo. Konstrukcije so oblikovane na tak način, da s svojimi specifičnimi lastnostmi obenem zagotavljajo stabilnost in dematerializirajo gradbeno strukturo. Novo postavljene ali nadomestne stene so lahko tanki, fini jekleni profili, ki dosegajo transparentnost že v sami nosilni zasnovi. Materialna struktura prostora naj zavzame najmanjši možni volumen.
Prostor naj ne pomeni kitenje zidov z odvečnimi materiali in vzorci pač pa opremljanje prostora z nepogrešljivimi stvarmi od kolesa do najljubšega igrala ali stola.

6.    Princip pregrajevanja notranjega prostora naj bodo lahke stene in zasloni s polnili ter vgrajeno pohištvo. Tak princip pregrajevanja omogoča spremenljivost notranjega prostora. Zunanji plašč po principu odprto-zaprto naj bo narejen iz sodobnih materialov z uporabo novih tehnoloških detajlov.
Občutje v bivalni strukturi naj ne bo skrivanje za zidovi pač pa užitek bivanja med vsakdanjimi uporabnimi  elementi.

7.    Odlika sistema prenove znotraj strukturiranosti in funkcionalnosti naj bo prilagodljivost kvadrature posameznih prostorov, pri čemer se poudarja enkratna pojavnost, kvaliteta in udobnost.
Fleksibilnost prostora, prenovljena hiša je dinamično telo - stena se premakne na mesto, kjer jo potrebujemo, okna niso luknje v zidu, pač pa hkratni sistem naravne ter umetne svetlobe.

8.    Povezava zunanjega in notranjega prostora naj se približuje maksimalnemu. To omogoča fleksibilen princip oblikovanja in izbor materialov od nosilnega do sekundarnih sistemov, sistema predeljevanja prostora in oblikovanja posameznih con in blokov. Cone in bloki so komponente sodobne zasnove posameznih elementov stanovanja in bivanja - spalna, bivana cona, ...
Bivalni prostor je odraz stvari, ki jih imamo radi - zračnih svetlih prostorov, razgibanosti pohištvenih elementov, drugačnosti v postavitvi teh, ko si zaželimo spremembe.

9.    Dvojnost prostorov daje bivanju nepogrešljivo dinamičnost. Med-prostori in v-prostori, torej vmesni in prostori v prostoru dajejo hiši poseben, sodoben značaj, ki se odraža v življenju sodobnega človeka - prostor si nenazadnje oblikuje stanovalec sam.
V dobi tehnološke revolucije naj nam zastarele zasnove ne zmanjšujejo udobnosti. 

 

Pa še to
Ime hiše je izredno pomembno. Ko hiša dobi ime jo stanovalci ponotranjijo in vzamejo za svojo. Hiša 4002 - hiša dveh visečih dreves je ime dobila po visečih jeklenih konstrukcijah, ki so nadomestek za ograje in so pravzaprav obešene pergole po katerih bo nasajen bršljan in divja trta. Tako se hiša popolnoma zlije z pripadajočo mikronaravo – vrtom.
Skozi letne čase hišni viseči drevesi, ki se zraprostirata po vzhodni in južni fasadi, menjata bravo od zelene preko rumene do živo rdeče.

Prehitite čas in naredite dobro zase in za svoje potomce!

 

 

Please reload

sledite nam
najdi
Please reload

arhiv
blog, komentar, novosti, strokovnjaki
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

© 2014 - 2020  ​ARHIŠEKTURA. 

​Arhišektura je vseslovenski program o lepoti in funkcionalnosti v arhitekturi in

o tem, kako je ta povezana z dobrim počutjem ter s splošnim zadovoljstvom posameznika in družbe. Namen arhišekture je, da ljudje doživijo pristno izkušnjo, kaj pomeni živeti, jesti, spati v prostoru, ki je premišljeno zasnovan.

Arhišektura nemudoma pomaga do novih spoznanj, osvoboditi um, spodbuditi ustvarjalnost, pomaga izklesati dober narodni značaj.

Več arhišekture, več neokrnjene narave in zdrav človek.

Dolgoročno kultiviranje krajine.

Za vse Slovence.

Tehnična izvedba strani: Arhišektura

program

 

aktualno

 

svetovalnica

kontakt

 

o nas

 

o podjetju

  • YouTube Clean
  • w-facebook
  • Twitter Clean

Nebotičnik, Štefanova ulica 1, Ljubljana, Slovenija | arhisektura@gmail.com