top of page

9 korakov do zmage! V slikah.

Postopek 4002 ali kako z minimalnimi sredstvi do srečne, zdrave in funkcionalne hiše.

Kako prenoviti zastarelo, okostenelo staro ali drugo neinovativno grajeno strukturo,

v sodobno in dinamično arhitekturno telo za tretje tisočletje?

slike 1-3
zunanja pojavnost

Zunanja pojavnost Hiše 4002 se je spremenila, iz nekomunikativne kocke z balkoni, v sodobno strukturo neporedno povezano z vrtom. Obstoječa mala okna smo povečali s porušitvijo parapetov.

​slike 4-6
znižanje hiše

Znižanje Hiše 4002 za eno etažo, oziroma zmanjšanje za 100m2, pomeni več sonca za neposredno okolico in manj stroškov za investitorja. Na vzhodni fasadi hiše se namesto balkona pridobi nadstešnica za avto in velika terasa dostopna iz nadstropnega otroškega apartmaja.

slike 7-9
pretočno vrtno pritličje

Bivši kletni prostori Hiše 4002 so spremenjeni v velike pretočne bivalne prostore vrtnega pritličja. V njem kraljuje ohranjena lončena peč. V dobi energetskih prenov, to staro grelno telo nudi najprijetnejšo toploto, za skoraj celotno vrtno pritličje, in povezuje preteklost s prihodnostjo.

slike 10-12
sodobno stopnišče

Temačno betonsko stopnišče v kateremu je prej vladal le prepih in slab zrak, smo predefinirali v lahko sodobno leseno stopnišče, kot opremo prostora s pogledom na jedilnico.

slike 13-15
veliko sončne svetlobe

Nefunkcionalni balkoni so preoblikovani v terase z velikimi zasteklitvami, ki nudijo v notranjosti veliko sončne svetlobe. V vrtnem pritličju te nadstrešnice – pergole pa lahko poleti posedamo v hladni senci.

Slovenska tradicija je prostor enodružinskih hiš.

Regenerirajmo jih z enim zamahom na raven tretjega tisočletja!


Slovenija naj postane raj malih arhitektur! *
koraki v besedi

9 korakov do zmage! V besedi

3.    Drugi temeljni princip sistema prenove naj bo fleksibilno oblikovana zasnova, ki omogoča maksimalno manipulacijo ter s tem modernost bivanja. Posebna pozornost naj bo posvečena integriranju svetlobnih površin ter svetilnih objektov v obstoječi volumen.

6.    Princip pregrajevanja notranjega prostora naj bodo lahke stene in zasloni s polnili ter vgrajeno pohištvo. Tak princip pregrajevanja omogoča spremenljivost notranjega prostora. Zunanji plašč po principu odprto-zaprto naj bo narejen iz sodobnih materialov z uporabo novih tehnoloških detajlov.
Občutje v bivalni strukturi naj ne bo skrivanje za zidovi, pač pa užitek bivanja med vsakdanjimi uporabnimi  elementi.

9.    Dvojnost prostorov daje bivanju nepogrešljivo dinamičnost. Med-prostori in v-prostori, torej vmesni in prostori v prostoru dajejo hiši poseben in sodoben značaj, ki se odraža v življenju sodobnega človeka - prostor si nenazadnje oblikuje stanovalec sam.
V dobi podnebne krize, i
zgube biotske raznovrstnosti in digitalne revolucije naj nam zastarele zasnove ne zmanjšujejo udobnosti.

1.    Želje investitorja so integralni del oblikovanja prenovljenega volumna. Uporabljen sistem prenove naj generira nova videnja okolja, primerna pripadajoči mikrolokaciji in naravi. Individualnost naj se definira in poudarja skozi postavitev ter ureditev posameznih elementov, ki so prilagojeni željam naročnika.

4.    Fleksibilno zasnovo naj omogoča ter definira izbor materialov in konstrukcije, s katerimi oblikujemo prenovljeni volumen, naj bo to hiša, stanovanje ali kaj drugega. Material je tisti osnovni gradnik v strukturi vsake zgradbe, ki tvori zakonitosti oblikovanja ali preprosto rečeno lastnosti materiala vplivajo na obliko.
Drugačna uporaba materialov naj zagotavlja prefinjen izgled in odraža utrip življenja sodobnega človeka.

7.    Odlika sistema prenove znotraj strukturiranosti in funkcionalnosti, naj bo prilagodljivost kvadrature posameznih prostorov, pri čemer se poudarja enkratna pojavnost, kvaliteta in udobnost.
Fleksibilnost prostora je hiša prenovljena v dinamično telo - stena se premakne na mesto, kjer jo potrebujemo, okna niso luknje v zidu, pač pa hkratni sistem naravne ter umetne svetlobe.

doniraj, arhišektura, podarite, evro, potomci, otroci

2.    Prvi temeljni koncept oblikovanja prenove naj bo sistem udobnih in racionalnih volumnov. To je sistem prostorja, ki pomeni sodobnost uporabljenega materiala, neoporečno organizacijo in drzno oblikovanje.

5.    Osnovni novi gradniki so lahko jeklo, beton, kamen, les ter steklo. Konstrukcije so oblikovane na tak način, da s svojimi specifičnimi lastnostmi obenem zagotavljajo stabilnost in dematerializirajo gradbeno strukturo. Novo postavljene ali nadomestne stene so lahko tanki, fini jekleni profili, ki dosegajo transparentnost že v sami nosilni zasnovi. Materialna struktura prostora naj zavzame najmanjši možni volumen.
Prostor naj ne pomeni kitenje zidov z odvečnimi materiali in vzorci, pač pa opremljanje prostora z nepogrešljivimi stvarmi, od kolesa do najljubšega igrala ali stola.

8.    Manipulacija zunanjega in notranjega prostora naj se približuje maksimalnemu. To omogoča fleksibilen princip oblikovanja in izbor materialov od nosilnega do sekundarnih sistemov, sistema predeljevanja prostora in oblikovanja posameznih con in blokov. Cone in bloki so komponente sodobne zasnove posameznih elementov stanovanja in bivanja - spalna, bivalna cona, ...
Bivalni prostor je odraz stvari, ki jih imamo radi - zračnih svetlih prostorov, razgibanosti pohištvenih elementov, drugačnosti v postavitvi le teh, ko si zaželimo spremembe.

bottom of page