top of page

Postopek 4002

 
arhišektura ponujamo vam sveži dom

Prenova slovenskih hiš

 Kakšna je vaša hiša? Kako živite v njej?

 

Ponujamo vam, da odkrijete, kaj je narobe z vašo hišo.

Ponujamo vam sveži dom.

Ponujamo vam prenovo vaše stare hiše.

Ponujamo vam zmanjšanje vaše hiše.

Ponujamo vam zmanjšati potratnost vaše nepremičnine.

Iz vaše stare hiše vam naredimo novo.

Iz vaše velike hiše naredimo dve ali tri manjše z veliko več udobja ...

hiša 4002 prej
hiša 4002 potem
Kako z minimalnimi sredstvi do srečne, zdrave in funkcionalne hiše?
 

Odgovor je projekt Hiša 4002 – hiša dveh visečih dreves – reciklirana hiša.*

Toda kako to narediti?

V Slovenji  je okoli 400.000 individualnih objektov za katere lahko trdimo, da so v slabi funkcionalni in likovni kondiciji, predrage za vzdrževanje in ne dosegajo meril trajnostnih vrednot.

Projekt 4002 je način, kako izoblikovati intelektualno - umetniško kulturo bivanja v strukturi, ki jo lastnik že poseduje, zaenkrat pa ne zagotavlja sodobne funkcionalnosti, udobnosti in lepote.

arhišektura, sveže bivanje
srečna hiša 4002
koraki v praksi

Brez velikega denarnega vložka.

največkrat objavljena prenova hiše
prostor terase spalnice

Koraki v praksi

Obstoječo hišo so investitorji v tretji gradbeni fazi podedovali. Brez strokovne pomoči, so jo s svojimi idejami in po lastnih močeh že 15 let postopoma dograjevali. Po vsakem posegu so bili le še bolj nesrečni in nezadovoljni. Velika je bila okrog 300 m2, zgrajena v treh etažah: malce poglobljena klet, pritličje je meter nad vrtom ter mansarda, ki je nikoli niso dokončali.

 

Investitorji kontaktirajo naš arhitekturni studio, studio db ai*

Ker so ubupani, naveličani vseh motenj, ki jim jih hiša dnevno povzroča, so jo pripravljeni tudi prodati in na na novi lokaciji graditi novo sodobno, lepo in

srečno hišo.

 

V studio db ai naredimo predinvesticijsko študijo, kaj se investitorju splača, glede na denarne zmožnosti in želje po časovnih rokih. Prodaja obstoječe hiše zahteva velik napor predvsem zaradi nakupa nove parcele, ki jo je potrebno tudi komunalno urediti.

Predlagamo, da je glede na vse, smiselna odločitev ta, da se prenovi obstoječo hišo. Vendar mora biti ta prenova radikalna in kompletna. Za investitorje je predlagana strategija prenove v začetku šokantna.

 

Investitorju predlagamo tri velike reorganizacije.

Prvič, nemudno odstranitev celotne mansarde, torej odstranitev cca 100 m2 popolnoma odvečnih in nefunkcionalnih prostorov, ki vzbujajo le skrbi in lažno upanje, da se bo to nekoč potrebovalo.

Drugič, popolno redefinicijo malce poglobljene kleti v nizko vrtno pritličje, torej v dnevno bivanje povezano z vrtom, velikosti cca 100 m2.

Tretjič, popolna reorganizacija dvignjenega pritličja (za katerega smo globoko prepričani, da je največja ovira večine individualnih objektov v Sloveniji ter posledično nesrečnih ljudi, saj ne morejo kvalitetno komunicirati z mikronaravo, ki hiši pripada) v spalne prostore za tri člansko družino v velikosti cca 100m2.

 

Sprejmejo jih in prenova poteka po inovativnem postopku studia db ai.

 

Postopek – 9. korakov do zmage – ali kako prenoviti zastarelo in okostenelo grajeno socialistično strukturo v sodobno dinamično arhitekturno telo za tretje tisočletje.

doniraj, arhišektura, podarite, evro, potomci, otroci
bottom of page