top of page
nedavne objave
objave s poudarkom

Kaj imajo skupnega slovenske poplave in Brad Pitt?

Arhišektura svetuje Hiše nad vodo

V Sloveniji radi mantramo. Kdo je kriv za poplavljene hiše, zakaj se ni nič ukrenilo, plani so ostali na papirju ...

Kaj je poplava? Na slovenski Wikipediji piše: »Poplava je začasno prekritje zemljišča z vodo, ki običajno ni prekrito z vodo. To je običajno naravni pojav, ki nastane zaradi izredno močnih ali dolgo trajajočih padavin, naglega taljenja snega ali medsebojnega skupnega delovanja.« Itd, itd ...

Arhišektura predlaga, da se hiše, ki so zgrajene na poplavnih območjih Slovenije arhitekturno prilagodijo.

Dober primer je Hind House na obrežju reke Loddon pritoka Temze, biroja John Pardey arhitekti.

arhišektura_hind_house_lepo_vreme_2.png
arhišektura_hind_house_poplava.png

Človek, ki zasede naravno ozemlje nagnjeno k poplavljanju, jo mora zasesti s pravim zavedanjem. To pomeni, da mora zasesti potencialno poplavno območje na način, da bo skupaj z naravnimi pojavi užival bivanje. Za brezkrbno bivanje mora hišo drugače oblikovati.

Arhitekturna prilagoditev, ki pomeni varno in udobno življenje, na istem poplavnem območju. Ne bodo potrebne preselitve, čeprav ostaja vprašanje, ki je namenjeno državi Sloveniji. Zakaj se dovoljuje v deželi, ki ima dovolj nepoplavnega poselitvnega zemljišča, graditi na poplavno tveganih lokacijah? To ne ustreza ekološki trajnostni naravnanosti, še manj pa ekonomski logiki.

V nebo kričeč primer takega urejanja prostora je Črna vas na Ljubljanskem barju, kjer se po našem mnenju ne bi smelo graditi nič. Ljubljana tam malodane izgrajuje blokovska naselja, brez osnovnega arhitekturnega premisleka. Netrajnostno in neekonomsko.

Kot, da se ljudje iz zgodovine ne naučimo nič. Zdi se, da so bili v dobi koliščarstva bolj modri.

Toda kaj ima Brad Pitt skupnega s slovenskimi poplavami?

arhišektura_ljubljansko_barje_poplava.png
arhišektura_katarina_new_orleans_poplava.png

Ko je hurikan Katrina leta 2005 poplavil večino New Orleansa se je morala odseliti večina prebivalstva. Nekateri deli New Oreansa so locirani pod nivojem morske gladine. Hurikan v kombinaciji s tehnološkimi napakami je povzročil povodenj s katastrofalnimi posledicami.

Make it right fundacijo je ustanovil arhitekturni poznavalec in navdušenec Brad Pitt z namenom, da bi izgradili na opustošenem območju 150 varnih, energijsko učinkovitih ter cenovno dostopnih arhišektur za družine, ki so izgubile vse. Pri gradnji sodelujejo svetovno priznani arhitekti.

Vsaka nova poplava v Sloveniji naj ne bo le v premislek ljudem in državi, temveč izziv, kako takoj izvesti dejanske in realne poteze za življenje na eleganten način v sožitju z naravo.

arhišektura_hind_house_poplava2.png
arhišektura_hind_house_poplava1.png

Inspirirana naj bo z projekti dobrih arhitektov.

Predstavljamo vam še primer iz Avstrije. Hiša Sv. Jožefa je primer prefabriciranega poplavno odpornega doma na robu Donave arhitektov Wolfgang Tschapeller.

arhišektura_St._Joseph_House_prefab_Flood-Resistant_Home.png
arhišektura_hiša_sv._jožefa_prefabriciran_poplavno_odporni_dom.png

Arhišektura je naredila projekt hiše nad krajino ali vodo že leta 1996, imenovan Container clone house, predstavljen pa je bil v Jakopičevi galeriji v Ljubljani.

container clone house.png

Arhišektura svetuje.

1. Na poplavnih območjih se odrecite kletem.

2. Če vam je zalilo pritličje, ga preoblikujte v odprt zračen prostor. Ta naj bo namejen vrtu. Na tak način bo vaša hiša suha, zdrava in varna.

3. Za preorganzacijo in oblikovanje bivalnih prostorov se obrnite na dobre snovalce. Prihranimo vam denar in dom osmislimo na kreativen in inovativen način.

Poplave naj postanejo v prihodnje s pomočjo Arhišekture, le navduševanje nad močjo in lepoto narave!

Se vam zdi še kakšen vidik pomemben? Delite ga z nami!

viri

sledite nam
najdi
arhiv
arhišektura, inovacija
blog, komentar, novosti, strokovnjaki
single post - komentiraj
  • Facebook
bottom of page